Friday, 21 December 2012

Legenda Gunung Ledang : Puteri Gunung Ledang



Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca setia blog aku ni. 
Ada ke yang setia? 
Mesti ramai yang tertanya-tanya gaknya kemana aku menghilang.. 
Rasa-rasanya kemana? Ke Pluto? Marikh? Atau Musytari? Tak-tak.. Aku masih lagi di Bumi, di Malaysia..
 Cumanya aku tak update blog ni sebab aku nak cari maklumat mengenai sejarah Negeri Johor.. 
Yelah, aku pun asal dari Johor kan.. 
Tapi tak nak lah cerita mengenai kesultanan masa zaman dulu.. Pening siot kalau baca mengenai sejarah kesultanan Johor.. 
Tapi kali ni aku nak cerita mengenai misteri yang terdapat di Gunung Ledang 
Siapa yang tak tahu mengenai mitos atau lagenda mengenai Gunung Ledang? Mesti ramai yang tahu punya.. Kalau ada yang tak tahu..
 Okay, aku beritahu ye.. Gunung Ledang ni dikaitkan dengan misteri Puteri Gunung Ledang.. Nampak gayanya perihal yang aku ingin kongsi ni agak berat.. Dan aku pula kena berhati-hati.. 
Takut tersalah fakta.. Nanti ada yang salah faham pula.. 
BTW, sebelum aku bercerita mengenai Puteri Gunung Ledang ni.. Apa kata, aku kongsi sikit kedudukan geografi Gunung Ledang.. 


Gunung Ledang ini terletak dalam daerah Tangkak, Johor.. Kawasan ini berhampiran dengan sempadan daerah Jasin, Melaka.. Mempunyai ketinggian 4,187 km dari aras laut menjanjikan satu ekspidisi yang sangat mencabar dan menarik bagi penggemar sukan daki gunung.. Mempunyai pelbagai jenis flora dan fauna menambahkan lagi tarikan yang sedia ada melainkan sejarah mistik yang berlaku di gunung tersebut.. Gunung Ledang juga dikenali sebagai Ophir Mountain oleh masyarakat Portugis.. Berdasarkan peta lama Portugis.. Tedapat satu kawasan lombong emas yang dikenali sebagai Gemih @ Gummay yang bermaksud perusahaan emas.. 
Terdapat juga ura-ura yang mengatakan bahawa  terdapat satu gua emas yang dikawal rapi oleh penunggunya iaitu lembu emas
Selain itu, terdapat 7 puncak rendah yang mengelilingi puncak Gunung Ledang dan dikatakan setiap puncak recdah itu mempunyai kisah yang tersendiri.. Terdapat 3 puncak di Gunung Ledang ini, salah satunya ialah Puncak Mahligai.. Menurut orang tua-tua, Puncak Mahligai merupakan tempat Puteri Gunung Ledang bersemayam dan bermain-main bersama dayang-dayangnya.. 
Okay.. Cukuplah aku cerita mengenai kedudukan geografi gunung yang penuh dengan kisah lagenda ini.. Korang tengok la dulu kat gambar-gambar Gunung Ledang..









Okay.. Sekarang kembali semula pada tujuan asal aku menulis entry ini.. Mesti ramai yang tahu mengenai keinginan seorang sultan yang berasal dari Kesultanan Melaka yang ingin mengahwini Puteri Gunung Ledang..
 Sebelum tu.. Puteri Gunung Ledang juga dikenali sebagai Gusti Putri 
Sultan yang ingin mengahwini Gusti Putri ini ialah Sultan Mahmud.. Maka diarahkan oleh baginda pendekar yang hebat, Hang Tuah, Tun Mamat beserta rombongan untuk menyampaikan hajat baginda.. 
Namun, Hang Tuah menarik diri kerana umur yang sudah tua.. 
Walau pun begitu.. Terdapat beberapa percanggahan ideologi dalam bahagian ini.. 
Ada sesetengah yang mengatakan Hang Tuah juga turut menyertai rombongan meminang.. 
Berdasarkan Wikipedia, hanya Tun Mamat sahaja yang ke puncak Gunung Ledang untuk menyempurnakan hajat sultan Melaka ketika itu..


Walaubagimanapun, dikatakan Tun Mamat telah terjumpa seorang nenek tua @ nenek kebayan yang merupakan samaran kepada Puteri Gunung Ledang.. 
Puteri Gunung Ledang pada waktu itu telah menolak pinangan tersebut.. 
Namun, puteri telah meletakkan 7 syarat atau pun permintaan yang perlu ditunaikan oleh Sultan Mahmud sebelum menerima pinangan tersebut..
 Antara permintaan Puteri Gunung Ledang ialah..
  • darah merah rakyat untuk menambat darah kuning dari tapak ke takhta
  • darah putih rakyat untuk menambat darah kuning dari tapak ke takhta
  • terbang bebas diudara, darah juga kehendaknya, sifatnya 7 dulang banyaknya
  • merangkak bebas didaratan, darah juga kehendaknya, sifatnya 7 dulang banyaknya
  • air mata dara tidak berdarah, 7 tempayan banyaknya
  • pinang bukan kahwin, tidak tua merah darahnya,7 tempayan banyaknya
  • darah seguntang tetap mengalir, tubuh bersilih menanti, sebatil
Sedutan filem Puteri Gunung Ledang (Permintaan PGL)
KLIK VIDEO DIBAWAH




Dalam erti kata mudah 7 permintaan Puteri Gunung Ledang ialah..
  • jambatan emas dari puncak gunung ke istana raja
  • jambatan perak dari puncak gunung ke istana raja
  • 7 dulang hati nyamuk
  • 7 dulang hati hama
  • 7 temapayan air pinang
  • 7 tempayan air mata anak dara yang suci
  • semangkuk darah anakanda Sultan Mahmud iaitu Sultan Mahmud Shah

Secara logiknya.. Ketujuh-tujuh permintaan ini sangat sukar untuk di tunaikan.. 
Seolah-olah sudah pasti Sultan Mahmud tidak dapat meminang Puteri Gunung Ledang.. Namun, berdasarkan Hikayat Hang Tuah.. Semua permintaan puteri dapat di tunaikan kecuali permintaan yang terakhir iaitu semangkuk darah Sultan Mahmud Shah.. 
Namun jika difikirkan semula.. Setiap satu permintaan Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Mahmud seolah-olah mempunyai maksud tersirat.. 
Namun, rahsia disebalik permintaan ini masih belum di jelaskan dengan sepenuhnya..

Disebalik kisah ini, terdapat beberapa ideologi yang dikemukakan.. 
Antaranya..
  • Ketujuh-tujuh permintaan tersebut hanyalah rekaan oleh Tun Mamat Mengapa? Ialah, pada zaman dahulukan rakyat begitu taat setia kepada sultan.. Tun Mamat takut jika dia diancam bunuh oleh Sultan Mahmud kerana gagal meminang Puteri Gunung Ledang.. Lantas, atas kebijaksanaannya, dicipta 7 permintaan..
  • Rahsia disebalik permintaan 7 tempayan air mata anak dara yang suci yang dapat aku simpulkan ialah seperti yang kita ketahui.. Adat orang Melayu amat mementingkan maruah dan kehormatan diri.. Maka nasihat disebalik permintaan ini ialah supaya anak dara di Melaka (pada waktu itu) menjaga kehormatan diri masing-masing..
  • Rahsia disebalik permintaan semangkuk darah anakanda Sultan Mahmud pula ialah seolah-olah Puteri Gunung Ledang memberi peringatan kepada Sultan Mahmud akan tanggungjawabnya kepada anakandanya yang masih kecil serta negeri Melaka yang pada waktu itu berada pada zaman kegemilangan..

Namun kisah sejarah Melayu ini telah di filemkan dan dipentaskan di teater.. Hasilnya, mendapat sambutan yang hangat daripada penonton.. Sebenarnya.. Pada pendapat akulah.. Kisah-kisah seperti ini lah yang wajar di tayangkan di pawagam.. Disamping berhibur.. Anak-anak muda kini dapat mengenali dan memahami kisah sejarah di Malaysia.. Tak begitu.. Kita sepatutnya menampilkan identiti bangsa kita sendiri.. Bukannya cerita-cerita yang berunsurkan pergaduhan, lumba haram dan sebagainya.. Bukankah kita sendiri yang mengatakan bahawa rakyat Malaysia mempunyai sikap yang lemah-lembut dan bersopan-santun.. Namun, mengapa filem yang dihasilkan perlu ada unsur keganasan.. Tetapi, terpulanglah kepada anda.. Bagi aku, aku lebih gemar menonton filem Melayu yang memaparkan identiti bangsa Melayu itu sendiri.. Selain dari filem Puteri Gunung Ledang, Hikayat Merong Mahawangsa juga merupakan salah satu filem yang memaparkan sejarah, budaya dan identiti Melayu.. 


Fail:GustiPuteri.jpg
Puteri Gunung Ledang menghadap Sultan Mahmud
Watak Puteri Gunung Ledang dilakonkan oleh Datin Seri Tiara Jacquelina


Watak Sultan Mahmud dilakonkan oleh Adlin Aman Ramli
Watak Hang Tuah pula dilakonkan oleh M. Nasir
Sedutan filem Puteri Gunung Ledang (Permintaan PGL)
KLIK VIDEO DIBAWAH

Ketika sumpahan tulah oleh Sultan Mahmud

Gusti Putri tiba di Melaka buat pertam kalinya

So, harap korang terhibur dengan entry terkini!

Mood today : Jangan biarkan identiti bangsa Melayu hilang.. 

Friday, 14 December 2012

Yang Biasa Menjadi Luar Biasa


Bermula dengan kisah yang biasa.. 
Bermula dengan kehidupan yang biasa.. 
Bermula dengan hari yang biasa.. 
Kehidupan sebagai orang biasa.. 
Namun, satu peristiwa telah mengubah perkara yang menjadi kebiasaan kepada suatu kisah yang luar biasa.. Mengubah suatu kehidupan menjadi luar biasa.. Mengubah perkara yang menjadi kebiasaan kepada luar dari kebiasaan.. (BTW, asal banyak sangat istilah biasa ni?) To my readers, hope korang jangan pening dengan istilah yang berbelit kat atas tu..
 Apa yang aku cuba sampaikan ialah.. As a human being, kita memang dilahirkan sebagai manusia biasa.. Manusia  yang memerlukan oksigen untuk bernafas.. Manusia biasa yang memerlukan air untuk mengekalkan tubuh badan daripada terhidrasi.. Persoalannya.. Bagaimana, manusia yang biasa ini menukarkan dirinya menjadi luar biasa..  (bukan macam Ultraman or Power Rangers tu dan bukan juga seperti Cicak-Man) 

Yup!
Sebenarnya, kita sendiri yang perlu  menzahirkan perkara yang luar biasa dalam diri kita.. 

Sebagai contoh.. Kita pernah digemparkan mengenai manusia yang mampu menarik lori menggunakan telinganya.. Bukan tu je.. 
Melambak lagi.. Taip je kat Google Search manusia luar biasa” For sure korang dapat baca banyak article dan kisah-kisah mengenai manusia luar biasa.. As a Muslim, bagi kami manusia yang mempunyai kehebatan luar biasa ialah Nabi Muhammad S.A.W.. Mengapa? 
Sebab baginda merupakan utusan terakhir dari Allah S.W.T.. 
Bukan begitu saudara dan saudari seagama dengan ku? (to Muslims better say yes!) 
Aku yakin, bahawa agama lain jugak pasti ada seorang tokoh yang menjadi rujukan.. 
But, kali ni aku bukan nak bercerita mengenai isu keagamaan.. Yelah, takut aku salah fakta, kang tak pasal-pasal ada yang kata aku ni buta agama.. 
But, tak kan ada seorang pun yang akan hulurkan tangan untuk bantu aku..
Well, biasalah tu.. Sikap manusia kan?

Hari ini, aku nak cerita or kongsi sikit pasal “How to be a super man” (bukan Superman yang pakai spender merah kat luar tu) Aku ada seorang guru yang aku kira sebagai “Super Man” Dia mengajar kat sekolah aku..
 Opss.. I mean SMK Jalan Kebun.. Memandangkan aku pun bekas student kat situ.. Ada seorang guru ni yang berfikiran luar biasa.. Mempunyai ketajaman minda yang luar biasa.. Guru yang aku maksudkan ialah Ustaz Sahrul Azmi B Sidek Sebabkan ni citer mengenai kebaikan.. So aku sebutlah nama dia.. Kalau yang tak berapa nak baik tu aku sencor kan lah.. (elak kena saman je) Dia ni memang awesome la.. Mana tak nya.. Bukan sekadar mempunyai kelayakkan untuk membenarkan beliau menjadi seorang guru..
Bahkan lebih dari itu.. 
Kalau korang nak tahu lah.. Sekarang ni dia sedang sambung pelajaran di Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk memperoleh segulung ijazah yang bakal membawa seribu makna untuk beliau.. Sekarang ni dia sedang sambung PhD.. 
See.. Dalam beberapa tahun lagi..
Dia bakal bergelar Dr Sharul Azmi B Sidek Bidang apa tu aku tak tahu la.. Memandangkan dia pun mengajar Pendidikan Islam dan Bahasa Arab kat SMK Jalan Kebun.. 
Maybe dia ambil kursus yang berkaitan.. Tu aku tak sempat tanya.. Bukan tak tanya.. Tapi, dia bg tahu.. Cuma aku je yang lupa.. Well.. Masa tu tak ambil port sangat..
(sorry ustaz! Maafkan saya)

Nak tahu.. Apa yang menyebabkan dia kelihatan awesome.. Kelihatan? Bukan sahaja luaran dia yang kelihatan hebat.. Bahkan, apabila dia berkata-kata.. 
Pasti ramai yang akan terdiam.. Tak perlu dia menjerit terpekik terlolong macam aci jual sayur kat pasar untuk meminta pelajar diam masa kat tapak perhimpunan.. Cukup sekadar beri salam dia bisa membuat ramai pelajar terdiam.. 
Actually, dia ada aura tersendiri.. 
Memang aku tabik springlah kat dia ni.. Mana taknya dalam ramai-ramai student dia, aku sorang je yang menitiskan air mata masa hari perpisahan..
 Aku dah anggap dia macam ayah aku dah.. Walaupun bila part sindiran dia tu membuatkan aku tersentap bagai pinang dicincang-cincang
Sakit woi! Makan dalam beb ayat dia.. 
But, itulah yang membuatkan aku makin nak mengenali dia.. 
Sebab dia tak pernah sekali pun marah pada student dia.. Bila dia tak puas hati je.. 
Mesti dia perli student tu.. Agaknya aku selalu buat dia marah.. That's why dia selalu perli aku.. Heeheh.. Bukan tu je, malahan aku rasa seronok dan selesa bila berborak dengan dia.. Yelah, walaupun aku ni bukanlah kaki borak sangat (padahal sebaliknya) 
Dia tu senang citer memang awesome lah.. 
Well.. Kalau dia tak awesome takkan lah dia boleh ambil PhD bukan? Mesti ramai yang nak tengok muka dia? 
Sorry guys, aku tak ada gambar dia.. 

Hish aku ni.. Dah pragraph kelima dah.. Tapi isi penting tak masuk lagi.. 
Okay.. Ini dia beberapa tips yang hebat untuk jadi insan yang hebat dan luar biasa.. Aku dapat isi-isi ni daripada penghayatan aku terhadap ustaz ni.. So, mungkin isi aku ni tak berapa nak kembang sangatlah.. Tapi perlu ke nak kembang-kembang bagai? Hahahah..
First of all!
 Hubungan dengan Tuhan 
Dalam konteks ini bagi umat Islam ialah bagaimana kita menjaga hubungan kita dengan pencipta sekalian alam.. Bagaimana kita menjaga solat.. Senang cerita.. Amar ma'ruf nahi mungkar.. 
Means, menyuruh ke arah kebaikan dan mencegah keburukan.. Aku tak nak lah sentuh isu-isu sensetif.. Cukup sekadar kita muhasabah balik diri kita.. Tak perlu untuk kita luahkan kepada sesiapa.. 
Just me, myself and I.. 
So, aku dapati walaupun dia peroleh banyak kejayaan.. 
Dia tak pernah menyombong diri.. Dia sentiasa patuh perintah agama.. 
So, no wonder dia dapat perolehi semua kejayaan seperti yang dia perolehi sekarang.. Tweet, tweet.. 
Bagi penganut agama lain.. Berdasarkan kepercayaan agama masing-masinglah.. Tapi, walau bagaimana pun.. Aku percaya.. Setiap agama menyuruh ke arah kebaikan.. Tak begitu? 

Tips kedua.. 
Hubungan dengan ibu bapa
 Nak tahu bagaimana dengan manjaga hubungan dengan ibu bapa kita mampu membantu kita mencapai kejayaan? Senang je.. Cuba korang tanya individu-individu hebat.. Mesti mereka akan kata doa ibu bapa merekalah yang banyak membantu dan memberi kekuatan kepada mereka untuk mencapai kejayaan dan menjadi manusia luar biasa.. Samalah macam ustaz aku ni.. 
Dia sentiasa menjaga hubungan baik dia dengan ibu dan ayah dia.. 
Aku tak pernahlah pulak nak tanya bagaimana dia melayan ibu dan bapa dia.. 
But, kita sendiri boleh nilai dari segi perwatakkan seseorang..
 Memanglah betul "Don't judge a book by it's cover" tapi kita sendiri dapat rasakan bagaimana seseorang itu dengan ibu dan bapanya.. 
To my mum and my dad (Pn Zubaidah Bt Mohd Senan & En. Mokhtar B Saleh) Terima kasih kerana menjaga abang dengan baik.. Terima kasih kerana marah dan tegur abang.. Kerana kalau ayah dan mama tak marah takkan ada siapa lagi yang dapat betulkan kesilapan abang.. 
(Dah sampai dah part emosi dia)

Yang ketiga pula..
Hubungan dengan masyarakat..
Masyarakat tu termasuklah rakan-rakan, jiran tetangga dan orang ramai.. Sesiapa sahaja lah.. Mungkin bagi segelintir dari kita ianya sangat mudah.. As easy as ABC 
Tapi percayalah.. Tak semudah yang kita sangka..
 Sebab tu wujudnya pepatah Melayu, "kerana mulut badan binasa" dan "terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata badan binasa" 
Dan atas dasar itulah kita kena jaga satu-satunya mulut yang kita ada.. Dalam banyak-banyak anggota badan yang kita ada.. Dua anggota yang paling susah nak jaga.. 
Satu mata dan satu lagi mulut.. Setuju? 
So, apa usaha kita nak jaga kedua-dua anggota badan kita ni? 
Senang je jawapannya.. Berbalik semula kepada tips nombor 1 tadi.. 
Iaitu menjaga hubungan dengan Tuhan.. Tu je kunci untuk segala-galanya.. 
Bukan kunci pendua lagi.. Kunci utama.. Tak ada kunci ni.. 
Memang susahlah nak masuk.. Nak pecahkan? 
Pecahkan guna apa? (apa aku dah merepak ni)
Faham-faham je la ye semua.. Harap entry kali ni dapat memberi sedikit input untuk anda semua.. Renung-renungkan ye? 

Mood today : nobody's picture perfect.. 

Sunday, 9 December 2012

Grapefruit : Kembar Buah Oren

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua readers..
 Huh.. Terkejut! Terkejut! Dan terkejut! Itu sahaja yang dapat aku gambarkan perasaan aku.. Memang satu kejutan lah bagi aku,, 
Tu la.. Padan muka, semalam buat Wahidah terkejut beruk (tapi tak lah macam beruk tu) Terkejut beruk tu hanya metafora semata-mata.. Hari ni aku pulak yang terkejut beruk.. (beruk pun terkejut tengok aku terkejut) Asal aku nak promote beruk pulak dalam blog aku ni.. Lainlah kalau dapat royalti ke.. Boleh lah jugak nak promote lebih-lebih.. 
Okay, stop pasal beruk tu.. Tak perlu nak "berberuk" bagai.. Mesti ramai yang nak tahu apakah kejutan yang aku alami.. Yang pasti bukan kejutan elektrik okay! Tadi petang, pergi ke Carefour.. Well, ingatkan tak nak ikut parents.. Memandangkan aku ni anak manja mereka.. (kantoi sudah) ikut jelah.. Walaupun hujan lebat, tetap je aku temankan mak aku.. Katanya nak beli baju.. Kat kiosk-kiosk dalam Carefour tu adalah banyak yang jual pakaian wanita.. Tapi, memang tak ada yang berkenan la.. Mahal pulak tu.. Dahlah mat bangla yang jual.. Sia-sia je RM 150 nak bagi kat dia.. Kalau Melayu yang jual boleh lah dipertimbangkan.. 


So, memandangkan tujuan asal tak kesampaian.. 
Mak aku (Puan Bedah)-nama nak glamour ajak masuk kat bahagian buah-buahan.. Konon nak beli buah-buhan tempatan la.. So, dia call my farther yang tengah menunggu kat luar nak buah apa.. Ayah aku pun apa lagi.. Dia order la oren sunkist.. So, dengan confidentnya aku pergi ambil plastik dan masukkan 4 biji buah oren.. Harga sebiji RM 1.39.. Mak aku adalah beli beberapa buah-buahan lain.. Lepas timbang, apa lagi.. Bayarlah kat kaunter.. 
Sampai rumah pun.. Dengan pantasnya aku pi basuh buah oren tu.. Then potong lah.. First kejutan, buah tu warna merah.. Then aku cakaplah.. Maybe memang jenis dia kot.. Harga pun mahalkan.. Aku pun rasalah.. Second kejutan! Tu bukan buah oren rupanya.. 
Tekstur isi buah tu macam limau bali, rasa dia macam buah oren.. Aku tengok balik kat resit.. Rupanya tu buah Grapefruit Huh! Memang kena bebel lah dengan mak aku sebab ambil tanpa tengok betul-betul..
Tapi atleast ada pengalaman baru bukan? 
Baik jawab ye!
Aku pun teringatlah, mungkin agaknya ini adalah kemajuan teknologi bioteknologi..
 Genetic Modified Food..

Ni dia gambar buah yang menipu aku..
 See, tak ada beza dengan oren biasa bukan?


Grapefruit


Hurm.. Ingat tak lagi pasal Zaf (Zafirah)? Nanti aku sambunglah cerita pasal dia.. Belum tiba masanya..

Saturday, 8 December 2012

Memory of December 2012

Assalamualaikum semua.. 
Opss, tak lupa juga selamat sejahtera.. Okay, pasti ada yang ternanti-nanti entry terbaru dari aku.. Ada tu mungkin adalah.. Cuma tak ramai je la.. Hahhahha.. Ada aku kisah? So, hari ni nak cerita sesuatu yang simple je lah.. Dalam masa 3 hari je.. 2 peristiwa penting berlaku dalam hidup aku.. Pertama.. Aku dah habis SPM! Fuhh! Lega beb! Terasa sangatlah lega.. Tapi pada masa yang sama, takut pun ada juga.. Yelah, lepas ni tak ada sesiapa nak tegur kalau aku buat salah.. Kalau tak sebelum ni adalah cikgu yang akan tegur.. (terutama Madam Z) Tambah-tambah lagi, bila aku selalu dengar orang kata dunia selepas persekolahan lain.. Sangatlah lain.. Sehinggakan kalau kita tak berhati-hati boleh tersalah langkah.. (Hope aku tak jatuhlah bila salah langkah tu).. Aku harap sangat akan ada kawan yang mampu dijadikan contoh bila kat U nanti.. (U ke?).. Insya-Allah.. Kalau ada rezekinya.. Ni dia gambar student kelas aku..



Syauqi, Aku dan Haziq 




Terpaksa tunduk sikit.. Hahahha :)


Cerita keduanya ialah... Hari ni (8 December) birthday Nur Wahidah! My best friend forever! Ever and ever.. Hikhik.. 10 tahun membina hubungan persahabatan beb.. Bukan senang tu.. Okay, kat sini aku nak citer panjang sikit la.. Well, bila part kengkawan je memang panjang sikit story dorang.. Hahahah.. Cerita dia bergini  ye.. (ambil popcorn semua) Sebenarnya, kitaorang dah plan dah nak keluar tengok wayang.. Kat Sunway Pyramid je.. Plan bukan main lagi.. Siap kertas kerja bagai (yang kertas kerja tu tipu je) 
However, plan kitaorang tu tak menjadi.. Terpaksa di cancelkan kerana kitaorang mengalami masalah dalaman yang serius.. Serius giler beb! Sebabnya, ayah Wahidah (Cik Lan) tak dapat hantar kitaorang.. Dia ada pertandingan basikal di Melaka.. So, malam tu Wahidah dah down lah.. Tambah-tambah lagi pasal jantan tak guna tu! Macam "see al" 
Maaf readers, emosi merasuk jiwa.. Tapi kalau korang dengar cerita Wahidah pasal lelaki tu pun korang akan cakap benda yang sama.. 
BTW, hari ni aku bukan nak cerita pasal lelaki tu.. Disebabkan pembatalan rancangan nak ke Sunway tu, aku pun setujulah nak tolong Puan Zainah kat sekolah.. Then, malam tadi aku dapat idea yang sangat bernas.. Terus aku call Fatin,Azwa dan Zafirah.. Mereka pun setuju.. Apalagi.. Memang kami buat superise party lah kat Wahidah.. Bukan main susah aku cover dari Wahidah.. Pinggan, sudu dan cawan semua aku sumbat dalam beg.. Mujur Wahidah tak check beg aku.. Kalau tak.. Kantoi sudah! 
Bila tiba waktunya.. Fatin, Azwa, Zafirah dan Awin masuk dari pintu belakang kelas sambil nyanyi lagu Happy Birthday! Terkejut Wahidah masa tu..
 Tersenyum kegembiraan dia.. Nasib baik ada Puan Zainah.. 
Kalau tak, aku rasa dah melompat-lompat dah dia tu.. 

Kemudian..
 Puan Zainah belanja kitaorang KFC Bucket.. Memang kenyanglah.. 
Save duit kitaorang.. memang seronok lah masa tu.. Lepas tu borak-borak dan gelak-gelak.. Dan, seorang senior kitaorang (Asrul Hafiz) bagi Wahidah hadiah "duit topup" Wahidah pun apa lagi.. Kecil tapak tangan, nyiru dia tadahkan.. Bukan senag tau Asrul nak belanja.. Hahahhaa.. Sambil makan kek dan KFC yang Puan Zainah belanja tu, aku, Wahidah dan Fatin berborak pasal lelaki tu.. Lelaki yang sakitkan hati Wahidah tu.. Nak tahu yang mana? Teka lah sendiri.. Taknak lah aibkan sesiapa.. Takut aib sendiri yang terbukakan.. Dah habis makan tu, Asrul pun join lah kitaorang.. Then dia planning nak buat reunion untuk ahli syarikat Dynamic Vision Sdn Bhd.. DVSB ni, salah satu syarikat PUM 2009.. Dia suruh kitaorang heboh kan kat bekas-bekas ahli DVSB.. Kitaorang suruh lah dia buat surat.. Memandangkan dia pun yang plan kan.. Kami ni ikut je.. Yang menjadinya tu berapa peratus je pun.. BTW, perancangan manusia tak dapat tandingi perancangan Allah S.W.T bukan?

Oh yeah, aku ingat sepanjang aku dilantik menjadi penganggur terhormat ni, aku nak belajar komputer la.. Nak guna InDesign dan yang lain-lainlah.. Janganlah gelakkan aku kalau aku ketinggalan.. Tapi aku tak takut pun kalau kena gelak.. Sekurang-kurangnya aku ada plan untuk belajar benda tu.. So, aku ingat nak minta tolong Asrul lah.. Memandangkan dia pun memang study kat U mengenai hal-hal komputer ni.. Dia mestilah mahir kan.. So, Asrul kau boleh tak ajar aku? (sambil mata terkebil-kebil) 
Okaylah.. Korang tengok lah gambar disebalik Sambutan Hari Kelahiran Nur Wahidah Bt Roslan yang ke 17!

SPECIAL FOR WAHIDAH!





Bukan dorang ye yang sambut birthday..
Jangan keliru pulak.. :)




Wahidah potong kek! 




Azwa suapkan Wahidah kek :)



Birthday girl!



Turn Fatin pulak..


Nak jugak si Zafirah ni suapkan Wahidah..



Wahidah dan Zafirah.. :)

Mood today : Kawan itu ibarat bayang-bayang yang sentiasa ada bersama kita..

Tuesday, 4 December 2012

Sindiran : Kata-kata Magis


Yang kurik kundi yang merah saga,
Baik budi indahlah bahasa ,
Pantun lama tinggi kiasannya..

Petikan lirik lagu “Kurik Kundi” yang didendangkan oleh penyanyi tersohor tanah air, Datuk Siti Nurhalizah sudah cukup memberi gambaran kepada generasi muda mengenai kepentingan budi bahasa dalam kehidupan seharian.. 
Lagu yang dimuatkan di dalam album yang bertajuk Sangar Mustika ini turut memaparkan mengenai adat dan loghat kaum Melayu yang ada di bumi bertuah ini.. Sudah pasti para pendengar akan terlena dibuai kemerduan dan kelunakkan suara gemersik bak buluh perindu yang dimiliki oleh penyanyi kelahiran negeri Pahang tersebut.. 
Sudah pasti kita akan terlupa seketika keasyikkan tarian dari artis Bollywood, kelincahan artis-artis Hollywood dan kehebatan tairan K-Pop tatkala lagu ini diperdengarkan..


Memandangkan aku ni salah seorang peminat Datuk Siti Nurhalizah, hampir setiap hari aku akan mendengar lagu ini.. Walaupun agak pelik bagi seorang lelaki remaja berusia 17 tahun  macam aku mendengar lagu irama Etnik Kreatif, namun aku tetap meminati lagu tersebut kerana banyak mesej-mesej penting yang ingin disampaikan.. 
So, macam lirik kat atas tadi “pantun lama tinggi kiasannya” merujuk bahawa masyarakat dahulu lebih gemar menyindir seseorang untuk memperbetulkan kesilapan.. Tak tahu mengapa.. Mungkin secara teorinya, apabila kita menyindir orang mungkin akan membuatkan individu tersebut memikirkan semula.. 
Tapi tak semua orang bertanggapan begitu.. Ada juga yang menanggap sindiran ini satu bentuk kutukan dan juga kritikan namun disampaikan dalam cara berkias..


Well, aku pun manusia biasa.. Aku ni bukan lah baik sangat.. Tapi baik la jugak sebenarnya.. Cuma tak baik sangat.. Setiap insan kan mempunyai kelemahan tersendiri.. Disebabkan aku ni bukan dalam kategori pelajar yang baik sangat, adalah seorang guru kat sekolah aku ni yang selalu perli aku.. Tak kisahlah kat dalam kelas ke, lepas kelas ke, kat surau ke, kat kantin ke atau kat mana-manalah.. Asal jumpa aku je mesti ada saja yang nak disindir.. Dan yang paling penting.. Selepas je dia sindir aku mesti dia melemparkan satu senyuman sinis.. Cuma bezanya, dia tak berpantunlah.. Sebab musababnya tak tahu kenapa..


Yelah, mana ada manusia yang disindir tak sakit hati.. Mestilah aku sakit hati.. Marah dan kecewa.. Kadang-kadang sampai satu tahap tu, kecil besar, kecik besar je aku tangok cikgu ni.. Aku pun dok fikir lah.. Asal lah dia ni selalu perli aku.. Sindir aku.. Aku ada buat salah ke atau aku ni memang bukan pelajar kegemaran dia.. 
Hari berganti hari.. Dan sindiran berganti sindiran.. Tapi aku tetap sabar je.. Bila kena sindir je.. Mula lah aku berlakon buat muka comel dan hanya mampu tersenyum.. Tu  je yang aku boleh buat.. Tak kan nak melawan pulak.. Habis lah.. Nanti menunjukkan sangatlah yang aku ni lemah dari segi mental.. 
Bayangkanlah.. Ianya berlaku selama satu tahun 8 bulan.. Sebelum guru tu sambung pelajaran dalam PhD.. See, hebat tak dia.. Aku memang kagum lah dengan dia.. Tapi bila part sindir tu.. Redha je la..
  

Nak dijadikan cerita, ada sekali tu sekolah anjurkan ceramah motivasi.. Biasalah dibawah bimbingan Unit Kaunseling Sekolah la kan.. Ada satu slot tu, penceramah tu suruh kami (students) tutup mata.. Dalam hati aku dah terdetik dah.. Ni mesti nak buat slot “air mata” la ni.. Tapi, tekaan aku tu salah beb! Rupanya dia suruh bayangkan satu wajah (guru) yang selalu sindir, perlekehkan dan bagi senyuman sinis.. Hurm.. Secara automatic memang muka cikgu tu lah yang aku bayangkan.. Then penceramah tu suruh kami lawan balik (dalam imaginasi) apa yang dia sindir balik..
 Mula-mula aku ni memang la blur sikit.. Loading..
 Tapi lama-lama faham.. Sejak tu, setiap kali cikgu tu sindir aku je.. Mesti aku akan lawan balik.. Aku akan cabar diri aku untuk buktikan kat cikgu tu, apa yang dia cakap adalah salah! 
Kalau dia kata aku ni kaki perempuan.. Aku akan cabar diri aku 
“Amir, kau buktikan kat cikgu ………………………… yang kau bukan kaki perempuan (macamlah aku ni kaki perempuan).. 
Kalau lah dia sindir aku yang aku ni tak ada ciri-ciri best student, aku akan cabar diri aku “Amir, kau buktikan kat cikgu ………………………………… yang kau layak dan mampu jadi best student.. Since that, aku dapat rasa perubahan dalam diri aku..


Kalau nak diceritakan memang banyaklah.. Makin dia sindir makin aku lawan.. Aku perasan dengan cara berlawan dalam imaginasi ni, aku lebih bersemangat dan berusaha untuk capai kejayaan.. Mana tak nya.. Takkan lah aku nak kalah pada cabaran aku kan? Mana ada orang yang nak kalah.. So, aku harap sangat cabaran dia yang kata aku ni tak ada ciri-ciri best student dapat aku lawan.. 
Mungkin walaupun tak dapat jadi best student,
sekurang-kurangnya aku boleh dapat Straight A.. Tapi tetap nak jadi best student jugak!

So, kepada readers yang selalu kena sindir dengan guru or sesiapa sahaja.. Kawan ke, jiran ke ataupun adik beradik ke.. Try teknik ni.. Aku jamin korang mesti boleh punya.. Dan yang paling penting sekali, jangan sesekali give up! 
Mungkin sekali sekala kita akan jatuh.. Tak teruk pun kalau jatuh.. Tak kisahlah kalau jatuh terduduk ke, tergolek ke atau tertiarap.. Tapi yang teruknya ialah, bila kita dah jatuh dan tak bangun kembali.. 
Situasi ni seolah-olah membiarkan orang lain menindas dan ambil kesempatan ke atas diri kita..

OKAY!

Stop lah.. Dah macam slot motivasi pulak.. Kang nanti ada yang kata blog aku ni entah
apa-apa entah.. So, hope you guys dapat suntikkan baru dengan membaca blog aku.. 
And one more thing.. Mesti korang tertanya-tanya bukan siapakah guru yang aku maksudkan? Hah!!! Maaf semua, aku tak boleh dedahkan.. Biar ia menjadi rahsia..
Bye,
Assalamualaikum..


Tweet,tweet!
Korang cer dengar lagu Kurik Kundi ni.. Dan cuba faham mesej disebaliknya..


KLIK VIDEO DI BAWAH..



Sunday, 2 December 2012

Harimau Malaya Tidak Dihargai?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Kecewa! Marah! Terkilan! Hanya inilah yang dapat aku ungkapkan.. Bayangkanlah, jika sesuatu yang amat bermakna bagi rakyat Malaysia tapi tidak di hebohkan.. Jika anda pembaca setia akhbar Metro, pasti anda juga akan meluahkan ekspressi yang sama.. Mana taknya, akhbar Metro yang bertarikh 2 Disember 2012 sangat teruk kandungannya.. Nak tahu kenapa? Seperti yang kita ketahui pada 1 Disember 2012 yang lalu telah menyaksikan kemenangan Malaysia terhadap Indonesia dalam Piala AFF Suzuki.. Malaysia telah menang 2-0 dan melayakkan pasukan Harimau Malaya mara ke peringkat separuh akhir.. Malangnya, artikel mangenai kemenangan pasukan kebanggaan negara ini tidak diterbitkankan olah akhbar Metro.. See.. Betapa teruknya akhbar tersebut.. Bukan nak mengatalah.. Tapi kita sering dengar dicorong-corong radio malahan dalam akhbar-akbar Malaysia merayu agar rakyat kembali sokong kepada pasukan bola sepak Malaysia..
 Walhal, akhbar Malaysia sendiri tak beri sokongan..



Sangat kecewa dengan mutu terbitan Metro.. Yang peliknya, akhbar tersebut lebih mementingkan maklumat luar negara berbanding dalam negara.. Dimanakah nilai kewartawanan? Bukan nak mengecam (tapi memang tengah mengecam pun) seharusnya akhbar sedemikian perlulah menyemak semula segala maklumat sebelum menerbitkannya.. Ini tidak..
 Sampaikan "isu" terpenting dalam negara pun boleh terlepas pandang.. Tebal, memanglah tebal.. 
Tapi! Hampeh! Hilang selera aku nak baca akhbar tersebut.. Persoalannya, dimanakah silapnya? Adakah wartawan sukan akhbar tersebut tidak dibenarkan membuat liputan mengenai kemenangan Malaysia atau mereka tak menghantar wartawan bagi membuat liputan mengenai kemenangan ini.. Ataupun, mereka memang sengaja tak nak  menerbitkan artikel tersebut? How come! Tapi bila Malaysia kalah, bukan main banyak muka surat mengenai kekalahan Malaysia..



Bukan itu sahaja.. Malahan, aku rasa akhbar Metro patut meminimakan iklan-iklan produk kecantikkan dan ubat kurus badan.. Come on lah.. Kami beli akhbar anda bukan untuk melihat iklan mengenai produk kecantikkan.. Ni tak, dah macam "Akhbar Kecantikkan" dah aku tengok.. Memanglah hak pengurusan untuk memilih artikel mana yang harus diterbitkan.. Tapi biarlah bersesuaian.. 
Dahlah, bahagian Hiburan dalam tu bukan main tebal.. Mungkin banyak yang perlu diteliti semula oleh pengurusan akhbar tersebut mengenai segala terbitan akhbar tersebut.. Atau mungkin anda perlu menukar statment "Anda antara 4,000,000 pembaca Metro".. Aku dok carilah kot-kot adalah email untuk aku emailkan ketidakpuasan hati aku kepada Metro.. Tapi, tak aku jumpa..



Memanglah tak adil jika aku nak kecam Metro disebabkan keluaran pada 1 Disember 2012 tidak menyiarkan berita mengenai kemenangan Harimau Malaya.. Tetapi seharusnya mereka sedar bahawa mereka merupakan pengamal media massa yang menyampaikan maklumat kepada orang ramai.. Maklumat yang mereka beri perlulah tepat, padat, lengkap dan berinfomasi.. Maklumat yang disampaikan perlulah jelas dan mutakhir ketepatannya.. 
Bukan sekadar menyiarkan mengenai Perhimpunan  Agung UMNO 2012 semata-mata.. Ataupun bukan sekadar menyiarkan berita-berita Hiburan semata-mata.. Opss.. Tersebut pulak nama parti politik.. Maaf.. Jangan saman saya.. Ini adalah hak kami sebagai pembaca.. Hak pengguna.. 



Tapi nak buat macam mana.. Mereka haruslah lapang dada menerima kritikan dari kami.. Kami? Rasanya macam aku sorang je yang kritik mengenai Metro.. Well, nampak tak yang aku ni rajin baca paper.. Hahhha.. Dalam pada masa yang sama sebenarnya nak cari topik untuk dijadikan entry.. Tak sangkan pulak niat aku tu benar-benar menjadi realiti.. Ye lah, sebagai blogger, kita bukannya perlu berkongsi cerita mengenai diri kita semata-mata.. Tapi sekurang-kurangnya adalah maklumat yang dapat dikongsi bersama kepada pembaca.. Sebab memang itulah tujuan blog ini diwujudkan.. 
Walaupun ianya diwujudkan oleh orang Barat but we can still ambil kebaikannya.. (asal terguna Bahasa Inggeris ni).. Apa-apa pun tahniah Harimau Malaya kerana berjaya membaham Garuda! Tapi, jangan lupa asah "taring" dan "kuku" tu untuk next match.. 
Bye, 
Assalamualaikum..



Garuda dibaham Harimau Malaya

Saturday, 1 December 2012

Umpama Bayang-bayang, Itulah Sahabat

Seorang pelajar lelaki didapati bersalah kerana mengedar dadah dan dihantar ke sekolah juvana sebelum dikenakan hukuman selepas berusia 18 tahun.. Hasil siasatan pihak polis berjaya memberkas 4 lagi orang  pelajar yang merupakan kawan kepada suspek..
 Selepas siasatan penuh dijalankan, pihak polis mendapati mereka terlibat dalam gejala tidak bermaruah ini kerana pengaruh rakan sebaya.. Situasi diatas dah cukup memberitahu dan menjelaskan bahawa rakan sebaya banyak mempengaruhi kehidupan kita.. Tak kisahlah berapa pun usia kita, kawan tetap mempengaruhi.. Yelah, pepatah Arab pun dah menyatakan "kalau kita berkawan dengan orang yang menjual minyak wangi, pasti kita juga akan berbau wangi" (aku translate lah).. Jadinya, aku ni kan still remaja, berdarah muda la katakan.. Macam-macam yang nak dicuba (so far dapat kawal lah)..

Aku pun ada kawan baik.. Perempuan lagi tu.. Bukan sorang tapi 3 orang.. Kitaorang ni ibarat isi dan kuku (asal banyak sangat pepatah)..Kitaorang ni selalu bersama, waktu rehat ke, lepas habis kelas ke.. Memang bersama je la (kecuali ditandas).. Sampaikan ustaz kat sekolah kitaorang pun tak boleh nak cakap apa.. Dia hanya mampu tersengih bila melihat aku dan member-member especially kat kantin.. Lupa la pulak kan.. Korang mesti tertanya-tanya siapakah gadis-gadis yang bertuah itu (bertuah ke).. Ini dia gambar depa..



dari kiri : Fatin Najiha, Nur Wahidah, Izzatul Azwa dan Me..

(kalau korang baca entry sebelum ni mesti korang dah biasa dengan muka-muka ni)
(sedondonkan kami?)
                                                        


Fatin & Me

Hari Graduasi SMK Jalan Kebun ( Primier Hotel, Bukit Tinggi)


\
Azwa (perangai dia memang macam tu)


Cukuplah aku promote dorang dalam blog aku ni.. Hahhhaha.. Hubungan persahabatan antara aku dan Wahidah je dah sedekad.. Dengan Fatin 8 tahun manakala Azwa pula separuh dekad.. Mana tak rapatnya kalau dah jangka hayat persahabatan kami ni lama.. Banyaklah aktiviti yang kitaorang buat bersama.. But! Kami  masih lagi menjaga batas-batas pergaulan.. Ye lah, kawan tu kawanlah, agama tu agamalah.. 
Saat yang paling best ialah masa hari mohon restu untuk pelajar SPM.. Biasalah, pada hari itu ada bacaan Yassin kat sekolah, then ceramah motivasi terakhir lepas tu baru program mohon restu.. Pelajar-pelajar akan minta maaf dari guru-guru.. Aku dengan cikgu-cikgu lain steady lagi.. Bila berdepan dengan Puan Zainah je mulalah mata ni nak "berpeluh" (faham-fahamlah ye)

Lepas dengan guru-guru dengan kawan-kawan lah pulak.. Time aku dan Wahidah bermaafan, kami terdiam dan hanya mampu menangis.. Tak tahu kenapa.. Selama kami berkawan, inilah kali pertama kami menangis sebab minta maaf.. Sampaikan ada sorang student ni tegur "hei, jiran pun nangis".. 
Aku dan Wahidah berjiran  so, bertambah-tambah rapatlah kami.. Bukan time dengan Wahidah je, dengan Azwa dan Fatin pun sama.. Yelah, orang kata kalau nak tengok sahabat kita lepas sekolah siapa, kita tengok siapa kawan yang sentiasa ada disisi kita semasa SPM.. Entahlah, tak tahu kenapa masa tu kami boleh menangis.. Lagipun normallah, menangis tu kan satu perbuatan yang dizahirkan melalui perasaan sedih.. Kita bukannya boleh tahan daripada menangis.. Betul tak? 

Satu peristiwa yang akan aku ingat sampai bila-bila ialah temankan Wahidah ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).. Yang lain pun ingatlah, cuma yang ini ada kisah dia yang tersendiri.. Bayangkanlah, aku dan Wahidah pergi ke tempat yang kami tak tahu kat mana pun.. Kalau dah tak tahu mestilah tak pernah pergikan.. Mujur ada Sofiy (member Wahidah) dialah yang menjadi "pemandu pelancong" kami.. Kami ke sana sebab ............................................................... (maaf part ni saya terpaksa censorkan).. Bukan apa, tak nak lah mention mana-mana pihak.. Takut disaman.. But, malangnya.. Tujuan kami ke sana tak kesampaian.. Well, anggap tak ada rezeki jelah kan.. Nak buat macam mana.. Kita hanya mampu merancang tapi Allah S.W.T yang tentukan.. Sesungguhnya dia maha mengetahui..

Tu dengan Wahidah.. Dengan Fatin pula, lain ceritanya.. Well, Fatin ni ada keistimewaan dia.. Nak tahu? Dia pelat 'S'.. So, selalu lah aku dan kawan-kawan perli-perli dia.. Oh yeah, aku dengan Fatin ni sekelas.. Kami tukar kelas masa pertengahan tahun Form 4..  Bayangkanlah, dari aliran sains ke akaun.. Memang terkejar-kejar lah kami ni nak  faham kan balik silybus yang student lain dah belajar.. But, kitaorang usaha jugak.. Finally dapat jugak kami kejar yang tertinggal tu.. Lagi satu, dengan Fatin ni aku takut sikit.. Bukan apa, dia ni macam kakak la dalam kalangan kami berempat.. Since dia pun lahir bulan Januari kan.. Dia ni agak matang sikit lah.. Sikit je ye.. Tak banyak mana pun.. Hahhahaa..

Dengan Azwa pulak la.. Apa erk? Bila part Azwa je terus blur seketika.. Loading.. Azwa ni jenis yang 'hot' kat sekolah.. Hot la jugak kalau nak dibandingkan dengan aku dan yang lain-lain.. So dia ni memang jadi tarikanlah.. Lagipun si Azwa ni jenis yang ceria, happy go lucky.. So, tak hairanlah kalau dia ni senang didampingi.. Aku dan Azwa ada satu persamaan.. Kami tak boleh nampak kerang.. Sebab kami memang gilakan kerang.. Masa jamuan BBQ kiosk, ada kerang bakar.. Memang kami berdua je la yang balun semua... Lepas tu masing-masing menggosok hidung yang gatal.. 

Okaylah... cukup kot aku cerita pasal mereka.. Kalau nak cerita pasal dorang ni sampai esok pun tak habis.. Biarkan memori terindah antara kami berdua kekal sdalam ingatan.. Just one thing yang aku harapkan.. Persahabatan yang terjalin antara kami kekal selamnya.. Walaupun kami ni dah beranak-pinak.. Oh yeah, kepada bakal-bakal husband Wahidah, Fatin dan Azwa.. Korang kena berhadapan dengan aku ye.. Dan kepada bakal wife aku, awak kena berhadapan dengan mereka bertiga.. Kalau mereka angkat bendera hijau maknanya lulus, kalau merah.. Faham sendiri la ye.. Aku bagi lah satu kata-kata hikmah yang aku reka sendiri.. "Tak guna friends beribu dalam Facebook, tak bermakna followers beribu dalam Twitter tapi jika dalam dunia realiti kita tak mempunyai kawan yang bergelar sahabat".. Hah! Awesome tak kata-kata sakti ni? Okaylah.. Bye semua..
 Salam Persahabatan!


KLIK VIDEO DIBAWAH!


                                          

Friday, 30 November 2012

Keunggulan Abadi

Assalamualaikum dan salam korperat semua.. Salam korperat? Hah! Jangan la cuak sangat, korang masih lagi berada dalam blog Dark Side Of Mine.. Cumanya, dalam entry kali ini, aku nak cerita pengalaman aku join Program Usahawan Muda (PUM).. Okay, PUM ni merupakan satu program yang mengajar dan mendedahkan pelajar-pelajar sekolah mengenai dunia korperat atau lebih mudah, dunia perniagaan.. Jangan main-main! Kami diajar bagaimana cara menguruskan syarikat sama seperti menguruskan syarikat konglomerat.. Bezanya kami diperingkat sekolahlah.. So, seramai 25 orang students akan dipilih dalam setiap sekolah and aku adalah salah seorang daripadanya.. Dan yang paling syoknya tu aku dilantik menjadi Pengarah Kewangan.. Oh ye, lupa pula nak kenalkan nama syarikat kami.. Nama syarikat kami 
"Gantang Emas Sdn Bhd"
Moto syarikat kami pula 
"Keunggulan Abadi"
Well, gah bukan nama syarikat kami? Okay.. nak start dari mana ye? Macam ni lah, apa kata korang tengok dulu gambar-gambar Syarikat Gantang Emas Sdn Bhd..


KLIK VIDEO DIBAWAH..






Peneraju Gantang Emas Sdn Bhd

Logo Syarikat GESB.
Naib Johan Anugerah Syarikat Terbaik.
Konvensyen PUM 2011 (SACC)




Ahli Lembaga Pengarah GESB.

Konvensyen PUM 2011 (SACC)
dari kiri : Izzatul Azwa (P.Pentadbiran), Fatin Najiha (P.Pengeluaran), Nur Wahidah (P.Urusan),  
Me (P.Kewangan),
Badrul Ridhwan (Eksekutif Teknologi Maklumat), Hazim Amir (P.Pemasaran)



Ahli Lembaga Pengarah GESB..
Selepas membuat persembahan dihadapan 1500 orang pelajar di SACC.
Keempat Anugerah Persembahan Terbaik
Konvensyen PUM 2011 (SACC)



Beberapa orang Ahli Pemegang Saham Syarikat GESB yang berkaliber dan berdedikasi..



25 orang Ahli Pemegang Saham GESB.


Johan Anugerah Perkhidmatan Terbaik (Kad Emas)
Konvensyen PUM 2011 (SACC)



Ketiga Anugerah Produk Terbaik (Kotak Emas)

Konvensyen PUM 2011 (SACC)




Sijil Pendaftaran Syarikat GESB




Pendukung Utama GESB : SMK Jalan Kebun
Ketiga Anugerah Sekolah Terbaik
Konvensyen PUM 2011 (SACC)

                                                                           

Sebelum Pra-Konvensyen berlangsung



Barisan Ahli Lembaga Pengarah GESB,

Pekerja Terbaik GESB dan
Guru Penasihat GESB (Puan Zainah Ahmad Salleh)
Pra-Konvensyen 2011 (De Palma Hotel)


Rasanya sudah cukup gambaran yang aku bagi mengenai syarikat ini.. The moment yang paling best sekali ialah masa Puan Zainah (Madam Z) beri bunga ros kepada setiap ALP dan dia peluk setiap seorang (yang perempuan je la).. Masa tu, tak kami menangis kegembiraan kerana bukan sahaja dinobatkan sebagai Naib Johan Anugerah Syarikat Terbaik, namun kami dapat merasai kasih sayang dan kejujuran yang Puan Zainah atau kami lebih mesra panggil Ummi.. Tapi! Aku masa turun pentas selepas dapat hadiah dah mengalir air mata.. Mana taknya, bukan mudah nak menang anugerah yang besar, tambahan pula peringkat negeri.. Banyak suka duka yang aku lalui.. Maaf, bukan aku je tapi kami lalui untuk mencapai kejayaan seiring dengan moto GESB.. Selama setahun kami menguruskan syarikat ini bersama, akhirnya membuahkan hasil yang baik jugak!. Bukan sahaja perlu membentangkan Laporan Syarikat dihadapan 1500 orang pelajar, malahan kami juga perlu menghantar buku laporan syarikat kepada PKNS.. Memang dah macam syarikat betul lah kan.. Bhagian yang paling susah ialah kewangan.. Well, kena sediakan Penyata Kewangan bagai.. Nak tahu berapa untung bersih GESB?
RM $$,$$$.$$
Maaf, itu adalah rahsia syarikat.. Saya tak boleh dedahkan..
Sekian..
 Salam Korperat!